Bir tatlı huzur almaya geldim; Kazdağları

5

Güneşi, denizi ve sarı kumsalları hepimiz severiz hele bir de Ege mavisi ile birleşince bambaşka olur. Tüm güzelliklerine rağmen yaz yorucu gelir bana… Eylül ayının henüz başlarında idik,  Jolly Tur’dan gelen ” haftasonu Kazdağları’na ne dersiniz” mailine düşünmeden ” seve seve” diye cevap gönderirken sonbaharda Kazdağları’nın havasını ve sakinliğini hayal ettim.

Kazdağları’nın köyleri gizli birer hazine

Bir dönem altın arama faaliyetleri ile adını çokça duyduğumuz Kazdağları, altın olsun olmasın doğası, havası, tabiatı ile gerçek bir hazine. Edremit Körfezi’ne yüzünü vermiş yeşil yamaçların bir tarafı Çanakkale’ye bir tarafı ise Balıkesir’e doğru uzanır. Köyler ise pırlanta gibi serpilmiş Kazdağları’nın çam ve zeytin ağaçlarının arasına.

dscf1746

Mitolojideki adı ile İda Dağı olan bölgenin efsaneleri de doğal güzelliği kadar etkileyici. Tarihteki ilk güzellik yarışmasının İda’da yapıldığını ve  Afrodit’in ise ilk seçilen güzel olduğunu biliyoruz, yine İda Dağında ölüme terkedilen Paris’in bir ayı tarafından büyütüldüğü efsanesi de Yunan mitolojisinin en meşhurlarından.  Tanrı Zeus ise Truva savaşını İda’dan izleyip yönetmiş… Sarıkız Efsanesi de Kazdağları’ndan günümüze kadar gelmiş, hatta her yıl ağustos ayında Sarıkız ve babasının anısına Sarıkız tepesinde yemekler yapılır.

İşte böylesine zengin bir coğrafya sadece bir kere değil her mevsim gelmeye değer…

Yeşilyurt Köyü’nün taş sokaklarında yürüyünyesilyurt-koyu-kaz-daglari-2

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyü, denizden sadece 3 km uzaklıkta. Zeytin ve badem ağaçlarının arasında adeta saklanmış olan Yeşilyurt Köyü evlerinin karakteristik özelliği, yakınındaki Nusratlı’dan çıkan taşlarla yapılmış olması. Taş evler ve taş sokaklar öyle güzel ki…yesilyurt-koyu-kaz-daglari

İşte İstanbul, Ankara gibi kalabalık şehirlerden gelip ziyaret edenler de köyün bu özelliğine ve havasına vuruluyorlar, hatta vurulmakla da kalmayın eski köy evlerini alıp restore ederek haftasonları köye kaçıyorlar. Kimilerine haftasonu da yetmemiş tamamen yerleşmişler bu güzel diyarlara, sonrasında ise köyün karakteristik dokusuna uyan keyifli cafeler, butik oteller, mekanlar açmışlar…kaz-daglari-yesilyurt-koyu

Köy meydanındaki ulu çınarın etrafında köy kahvehanesi, çeşme, cami ve köy ürünleri satılan dükkanlar sıralanmış. Tezgahlardaki zeytin, zeytinyağı, yörenin şifalı otları ve kapari ile diğer köy ürünlerinden almadan dönmek olmaz… Kapariyi, Yeşilyurt Köyü’nü onbir sene önce geldiğimde ilk kez burada tanımış ve çok sevmiştim. O gün bugün mutfağımdan eksik etmem.kaz-daglari-ne-alinir

Yeşilyurt; Oğuzların Çepni boyu tarafından kurulmuş bir köy, eski adı Bütük Çetmi. Hemen karşı yamacında ise Küçük Çetmi Köyü konumlanmış. İki kardeşin kurduğu iki ayrı güzel köy… yesilyurt-koyu-cami

Meydandaki caminin inşaatında Rum taş ustaları çalışmış, caminin mimarisi de o nedenle kilise ve cami karışımı olmuş. Yıllarca Kazdağları’nın yamaçlarındaki bu köylerde Rumlar ve Türkler beraber yaşamışlar.

Zeus Altarı’ndan Edremit Körfezini izleyinedremit-korfezi-kaz-daglari

Kazdağları’nın popüler köylerinden biri de Adatepe Köyü, aynı Yeşilyurt Köyü gibi taş sokakları, butik pansiyon ve otelleri, sanat mekanları ile yerli turistin dikkatini çekiyor. İlyada destanındaki Gargaros bölgesi Adatepe Köyü’nün ta kendisi. Antik çağa kadar uzanan bir tarihi var köyün. 1989 yılında sit alan edilen Adatepe Köyü’nde yeni yapı yapılmıyor, eski binalar restore edilerek konut ya da otel olarak kullanılabiliyor.adatepe-koyuadatepe-koyu-kaz-daglari

Köy meydanına daha gelmeden sağ taraftaki bir tabela; Zeus Altarı 700 mt.  Ormanın içine doğru patika yolu tırmanışa başlamıştık ki solumuzda Adatepe Köyü’nü uzaktan seyretme imkanı yürüyüşün bonusu oldu.zeus-altari-kaz-daglari2

700 metre boyunca çam kokuları, temiz hava, mavi gökyüzü, bulutlar sık sık durmamıza sebep. Patika yolun sonunda ise bir kayaya oyulmuş merdivenlerle çıkılan Zeus Altarı ( sunak) … Truva savaşını Zeus işte tam da buradan izlemiş ve yönetmiş. Çanakkale Savaşına katılan Erdem Dede’nin yatırı da yine burada.

Edremit Körfezi’nin en güzel izlendiği yer Zeus Altarı’ı olabilir mi?

Mıhlı Çayı’nı görmeden dönmeyinmihli-cayi-kaz-daglari

KazDağları’nın güzel köyleri nasıl ki gizlenmiş, işte Mıhlı Çayı da aynen öyle. Zeytinliklerin arasından ilerlerken önce kaybolduk hissini yaşıyor insan, sonrasında ise Roma döneminden kalan kemerli Başdeğirmen Köprüsü’ nü görünce yüzünde gülücükler açıveriyor.

Köprünün hemen yanında eski  ancak restore edilmiş değirmen binası, köprünün arkasında ise eski su değirmeni.  Yaz aylarında Mıhlı Çayı’nın etrafı piknik alanı, suyu ise küçük göletlerle doğal bir havuz… Girişi araç ve yaya için ücretli olmakla beraber yazın aşırı kalabalık oluyormuş, şimdi ise mevsim sonbahar ve kimsecikler yok etrafta.

Kaz Dağlarında konaklamakaz-daglari-konaklama

Yılın oniki ayında da görülesi olan Kaz Dağları’nı ve çevresini gezmeyi düşünenler gerek Yeşilyurt Köyü’nde gerekse Adatepe Köyü’nde butik otel ve pansiyonlarda konaklayabilirler. Ben Yeşilyurt Köyü’ndeki  İda Taş Konak ‘da kaldım.

Bir yanda Edremit Körfezi günün ilk ışıkları ile aydınlanırken, bir yanda zeytin, incir, çam ağaçları belirginleşmeye başladı. Sabah güneşin doğuşunu odamın balkonundan huzurla  izledim.  Özenle hazırlanmış kahvaltıyı bahçede mis gibi bir havada yaptım. Bu kadar pozitif enerji tüm gün yetti de arttı bile.

Kaz Dağlarında ne yemeli?kaz-daglari-ne-yenir

Yeşilyurt ve Adatepe Köylerinin meydanlarında köy kahvaltısı ve öğle yemeği için bir kaç cafe alternatifi mevcut. Zeytinin ve zeytinyağının, doğal otların bol olduğu bir coğrafyada tercihim her zaman sebzeden yanadır. Mevsim yaz ise kabakçiçeği dolması da menüde yerini alıyor. Ancak bir de manlama yapıyorlar ki gerçekten çok leziz, tatmasam olmazdı. Kıymalı gözleme küçük küçük doğranıyor ve üzerine mantı gibi tereyağ ve yoğurt sos dökülüyor.

Kaz Dağları’na nasıl gidilir?

Havayolu firmalarının kampanyalarını takip ederek Edremit Havalimanı’na ucuz uçak bileti bulabilir, sonra da  araç kiralayarak Kaz Dağlarını ortalama 2-3 günde gezebilirsiniz. Ya da Küçükkuyu’ya otobüs ile gelerek  oradan köylere minibüs ile ulaşmanız mümkün. Ama otobüs, minibüsle uğraşmak istemiyorsanız  ( çocukla geziyorsanız bu biraz zor olcaktır) tüm bu bölgeyi kültür turları ile de gezebilirsiniz.

Share.

5 yorum

Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.