Denizli’ye 45 km uzaklıktaki Buldan, 15.000 nüfusu ile küçük olmasına rağmen dokuması ile dünyaya nam salmış bir ilçemiz. Koruma altına alınmış Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden günümüze ulaşan evleri, çevresindeki doğal ve tarihi zenginlikleri ile kesinlikle görülmeye değer. Tam gününüzü keyifli ve dolu dolu geçirebileceğiniz Buldan’ı keşfe var mısınız?
Buldan bezi dokuma tezgahları
Dik yokuşlu ara sokaklarında yürürken duyduğum dokuma tezgahından çıkan ritmik sesi takip ederek küçük bir atölyeye ulaştım. Renkli renkli havluların dokunduğu atölyeye sadece tek bir dokuma tezgahı sığabilmişti. Usta, kısa bir mola verip 40 yılı aşkındır havlu dokuduğunu ve pazarda sattığını, ancak artık büyük fabrikalara karşı direnemediğini ve gelecek yaz atölyeyi komple kapatma kararı aldığını anlattı. Bu atölye gibi bir ya da iki atölye daha var ve belki de gelecek yıl gelenler bu sokak aralarında bu sesleri bir daha duyamayacaklar…
Buldan’ın eski evleri
Buldan’ın ara sokaklarında 18. ve 19. yy dan kalma Osmanlı mimarisinin güzel örneklerini görebileceğiniz eski evler hala varlığını devam ettirse de doku yavaş yavaş değişiyor, tek renk boya uygulaması görüntüde hoş görünebilir lakin ben doğal kalmalarını yeğlerdim. Tarihi evlerin dış cepheleri yağmura ve kara karşı korunsun diye teneke ile kaplanmış , kapılar çift kanatlı ve ahşap, pencere kenarları dantel gibi oyalı ve bir çoğu cumbalı… Evler, birbirinin manzaralarını kapatmayacak şekilde konumlanmış. Helvacılar, Çarşı, Çaybaşı, Girne ve Yeşildere mahallelerinde bu evleri görebilirsiniz. Her bir sokak geçmişe ait bir filmin çekim platosu gibi…
Fotoğrafik açıdan oldukça güzel kadrajlar yakalayabilirsiniz bu sokaklarda. Bir teyze evinin önünde yere serdiği örtüye oturup atölyelerden aldığı fason işi yapıyor (örtülerinin uçlarını bükmek gibi…), bir başka teyze tahta sedirde oturmuş etrafı izliyor, biberler asılmış kış için kurutuluyor, çocuklar sokak aralarında oynuyor… Bir çok yerde göremeyeceğiniz kadar doğal bir yaşam var Buldan’da…
Buldan ‘da alışveriş
Buldan’ın çarşısında doğal olarak dokuma ürünleri satan dükkanlar ağırlıklı. Peştamal, yastık, havlu, yatak takımları, bornozlar ve daha neler neler… Buldan’ın eski hapishanesi yapılan restorasyon sonucunda dokuma müzesine çevrilmiş, ipek kozalarının kumaş haline gelene kadar ki süreci sergileniyor. Evliyazeler Konağı 100 yılı devirerek günümüze kadar gelmiş bir konak ve restorasyon sonrası içinde Buldan bezi ürünleri satılıyor, aynı zamanda bahçesinde küçük bir kafe ile elde dokuma yapılabilen eski bir dokuma tezgahı bulunuyor.
Buldan’ın yayları
Buldan ilçe sınırlarındaki 1150 mt. rakımdaki Süleymanlı Yaylası’nı baharda nilüferler açtığında görmelisiniz, gölün üzeri nilüfer yaprakları ile halı gibi kaplanır ve her yer yemyeşil olur. Küçükbaş hayvan otlağı olarak da kullanılan göl havzasında kamp kurulabiliyor. Kuş türü ve bitki çeşitliliği açısından zengin olan bu bölgeyi kuş ve makro fotoğraf çekimi için fotoğrafçılar ziyaret edebilirler.
Tripolis Antik Kenti
Buldan’a bağlı Yenicekent kasabasındaki Tripolis Antik kentinde ilk kazı çalışmaları 1993 yılında başlamış ve hala devam ediyor. Bergama Krallığı tarafından kurulan aktif fay hattı üzerinde olması nedeniyle M.S.494 yılında yaşanan büyük depremle yıkılmış ve kent daha kuzeye taşınmış. Büyük Menderes nehrine yakın olan Tripolis, zamanın zengin ticaret kentlerinden biri, şehrin kazı çalışmalarından ortaya çıkan yapıları ise M.S. I. ve III.yy Roma döneminden kalma yapılar.
Yemeden Dönme
Buldan’ın çarşısındaki Buldan Pide ve Simit Evi’nde pide yemeden dönmeyin… Otlu, kuşbaşılı pide yedikten sonra tatlı olarak tahinli pide yemelisiniz. Ballı cevizli ya da toz şeker serpilmiş olarak iki alternatifle servis edilen tahinli pideden ben toz şeker serpilmiş olanı çok sevdim.
Ayrıca “Buldan Simidi” de tadılması gereken lezzetlerden. Sütlü ve sütsüz yapılan simidin en önemli özelliği katkısız mayalı hamurdan ve bol susamlı yapılması, tahin sürülmeden fırında doğal kızartılması.
Ulaşım: Büyük kentlerden Denizli’ye her zaman ucuz uçak bileti bulabilirsiniz. Denizli – Buldan arası 75 km, minibüs halk otobüsü ile de ulaşabilirsiniz ancak havalimanından gelecekseniz şayet oto kiralamak hem daha ekonomik hem de zamandan tasarruf sağlayacaktır.
2 yorum
Merhaba Seninle buraları gezmek isterdim.Çünkü ben Buldan da 3 sene okudum lise yi orda bitirdim çok güzel anılarım çok güzel hatıralarım arkadaşlıklarım var buldan da Kestane deresi mükemmel bir yer daha donra da gittim oralara.
2 Sene de buldan da dokuma tezgahında çıraklık yaptım ama dokumayı da öğrendim. Meşhur havlu ve branda tezgahlarında çalıştım.
Aşklarım da oldu güzel anılarım da .
Liseler arası futbol turnuvasında 3 yıl oynadım.
Çok güzeldir Buldan Herkese tavsiye ederim.
Bu vesile ile buldan ı hatırlattığın için sana da teşekkür ederim arkadaşım.
selam ve sevgilerimle
irfan
Türkiye’nin bozulmamış küçük kasabalarını gezmeyi görmeyi çok seviyorum, Buldan da bunlardan biri… Dokuma tezgahları maalesef bir bir kapanıyor, bu yazılar ve videolar gelecekte belgesel olacak ve nostalji yapacağız. Duygularını paylaştığın için ben teşekkür ederim İrfan, sevgiler…