Dilek Yarımadası Milli Parkı

0

Kuşadası’nın Güzelçamlı beldesinde bulunan  Dilek Yarımadası Milli Parkı’nı  Edremit’ten  Bodrum’a yaptığım Ege rotasında  ziyaret etmiş ve doğa harikası parka hayran kalmıştım.

Milli Parkın girişi ücrete tabi ve bir görevlinin denetiminde içeriye araçla ya da yaya olarak girebiliyorsunuz. Mis gibi çam kokulu yolda ilerlerken, ağaçların  arasından görünen mavi güzellik bir süre sonra tamamen karşımıza çıktığında manzara büyüleyici idi. Deniz her yerde mavi ama Dilek Yarımadasında bir başka güzel. Seyir terasında durup manzarayı izleyip, içime bol bol temiz hava çektim ve sabırsızlıkla parkı gezmeye devam ettim.

dilek yarımadası nasıl gidilir

Yol boyunca ağaçlara tırmanan sevimli sincaplarla ve kaplumbağalarla karşılaşabilirsiniz. Şanslı iseniz alageyikleri  de görebilirsiniz. Yaban domuzları zaman içinde parka gelen ziyaretçilerin yiyecek artıklarından faydalanmak için ziyaretçilere yaklaşa yaklaşa evcilleşmişler ve hala parkta varlıklarını devam ettiriyorlar. Bir zamanlar, nesli tükenen Anadolu Parsı dahi yaşıyormuş Milli Parkta.

dilek yarımadası milli park

Parkın  giriş kapısından yaklaşık 11-12 km sonra yol barikatla sona eriyor ve bu alana  kadar , dört tane koyda plaj bulunmakta.

  • İçmeler Koyu
  • Aydınlık Koyu
  • Kavaklıburun Koyu
  • Karasu Koyu

kuşadası gezilecek yerler

Koyların  her biri birbirinden güzel ve insan hangisinde kalmak isteyeceğine şaşırıyor. Ben dördüncü yani Karasu plajını tercih ettim. Denize girerken çakıl taşları var ancak bir kaç metre sonra çabucak kumlu bölge başlıyor, zaten su o kadar berrak o kadar temiz ki yüzerken bile çakıldan kuma geçişi  görebiliyorsunuz.  Deniz gözlüğü ve paletleri takıp suyun altında balıklarla beraber yüzmek harika idi.

dilek-yarımadası

Dilek Yarımadası Milli Parkı ‘nın halka kapalı kısımlarında ise uzun trekking rotaları oluşturulmuş, bu alan tamamen yazılı özel izin dahilinde geçilebiliyor, ormanın derinlikleri de buralarda zaten. Milli Park olduğundan kamp kurmak ve ateş yakmak yasak. Konaklama  imkanı da bulunmuyor. Plajlardaki özel işletmelerden şezlong, şemsiye, duş, yeme – içme hizmeti alabiliyorsunuz ya da havlunuzu çakıl taşlarının üzerine serip dilediğiniz yerden denize girebilirsiniz.

Yörede yapılan tekne turlarının bazıları Dilek Yarımadası koylarına yakın giderek bu güzelliği tekne ile görme ve denize girme imkanı da sunuyor.

Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda neler yapabilirsiniz:

  • Kuş gözlemciliği ( Büyük Menderes Deltasının bitim yeri olduğundan flamingo dahil bir çok kuş türü mevcut)
  • Bisiklet turu
  • Doğa yürüyüşü
  • Fotoğraf çekebilirsiniz
  • Yamaç paraşütü

dilek yarımadası nerede

Zeus Mağarası:

Milli Parkın girişinde  Zeus Mağarası yer almakta, soğuk suda yüzmekten hoşlanıyorsanız sıcak yaz gününde serin mağara suyuna girmenizi öneririm.

Zeus Mağarası ‘nın derinliği ortalama 10-15 metre.  Dağdan gelen tatlı su, denizin tuzlu suyu ile bu mağarada buluşmuş ve ortaya yeşil-mavi serin bir mağara gölü oluşmuş. Yazın ziyaretçilerin akınına uğrayan mağaranın bir tarafında da  çıkan çamur ile güzellik banyosu yapılıyor. Mağaranın kutsal olduğuna inananlar etraftaki çalılıkları dilek ağacına çevirmişler.

zeus mağarası kuşadası

Mitolojiye göre;  Gök tanrısı  Zeus, kardeşi Poseidon’u kızdırdığı zaman Poseidon  üçlü yabası ile denizi kabartıp dalgalandırıyormuş, Zeus da bu zamanlarda kendini mağaraya atıp yıkanarak kardeşinin sakinleşmesini bekliyormuş.

Dilek Yarımadası Milli Parkı hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız…

Share.

Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.