Zamanda Mistik Bir Yolculuk: Tarsus

4

Mersin‘in ilçesi olan Tarsus‘u geçmişte iki üç kere iş için ziyaret etmiş, her defasında da şelalesinin kenarında çay ya da yemek molası vererek yoluma devam etmiştim. Nisan ayında ilk kez fotoğraf makinemle turist gözüyle gezdim, gördüklerim ve öğrendiklerim karşısında Tarsus’a olan ilgim, duygularım, her şeyim değişti.

8000 yıllık bir tarihe şahitlik yapmış olan bir kent kesinlikle rehberlik hizmeti alınarak ya da önden okuyup bilgi edinerek görülmeli. İşte o zaman kentin tılsımlı hikayelerine kendinizi kaptırabilir, zamanda harika bir yolculuk yapabilir ve Tarsus’u gerçek anlamda gezebilirsiniz.

Tarsus’un Antik Kapıları

Kleopatra-Kapisi-Tarsus

Bizanslılar zamanında Tarsus ‘un şehir surlarına üç tane kapı yapılmış: Dağ Kapısı, Adana Kapısı ve Deniz Kapısı… Mısır Kraliçesi Kleopatra, sevgilisi Romalı General Antonius ile Tarsus’ta buluşmuşlar, limandan şehre girerken Kleopatra’ya büyük bir karşılama töreni yapılmış ve Kleopatra Tarsus’a Deniz Kapısından geçerek girmiş. Deniz kapısının adı Kleopatra Kapısı olarak değişmiş.

1800’lü yıllara kadar sapasağlam ayakta olan surlar ve kapılar,  Mısırlı İbrahim Paşa tarafından yıktırılmış ve bugüne sadece tek kemerli Kleopatra Kapısı kalmış. Yüksekliği 6.17 mt. , derinliği ise 6.18 mt olan kapı Horasan harcından yapılmış. Şehrin merkezindeki Kleopatra Kapısından bu hikayeyi bilerek geçmek eminim ki farklı duygular hissettirecektir size de…

Antik Roma Yolu’nda Yürümek

Roma-Yolu-Tarsus

Kilikya bölgesinde antik kalıntı o kadar çok ki kazmayı vurduğunuz her yerden adeta tarih fışkırıyor. 8000 yıllık bir yaşam alanı olunca normal geliyor artık bize. İşte böyle bulunmuş Roma Yolu da. Şehir merkezine otopark inşaatının yapılmasına uygun görülen yere iş makinaları  girmiş ve Antik Roma Yolu ve kanalizasyonları ortaya çıkmış, koca koca bazalt taşlar döşenmiş yolun altında ise kanalizasyonlar yapılmış. Genişliği 7 mt olan yolun sadece bir tarafında sütunlar yükseliyor.

Adım adım tarihi hissederek yürüdüğüm bu taş yolda belki de Kleopatra ile Antonius da yürüdü… Kim bilir…

St.Paul ve Kuyusu

St.Paul-Kuyusu-Tarsus

Tarsus, Hristiyanlığın ilk yayıldığı şehirler arasında bulunuyor. Bu da Tarsus doğumlu St.Paul’ den kaynaklı. St.Paul Tarsus’ta yaşayan Yahudi bir ailenin oğlu iken eğitim için Kudüs’e gider ve rüyasında  Hz. İsa’yı görüp etkilenir ve sonrasında dinini değiştirerek kendisini Hristiyanlık dinini yaymaya adar. Akdeniz, Ege, hatta Yunan Adalarına kadar bir çok yere giderek vaazlar verir ve Hristiyanlığı yaymaya çalışır. St.Paul’un Tarsus’taki evinin kalıntıları ve kuyusu müze olarak ziyarete açık. Kuyunun derinliği 38 metre ve yaz kış içinde su eksik olmuyor. Eskiden Kudüs’e Haca gidenler buraya uğrayıp kuyudan su da içerlermiş. Günümüzde ise Tarsus ve St.Paul’ un Kuyusu Hristiyanların ziyaret ettiği önemli duraklardan biri.

St.Paul Kilisesi

Tarsus-StPaul-Kilisesi

Tarsus, Hristiyanlığın önemli kilometre taşlarından bir nokta. St.Paul anısına 12.yy’da yapılan Kilise, Vatikan’ın St.Paul adına düzenlediği sempozyum ile Hristiyan alemindeki değerine artı değer katmış ve dikkatleri yeniden Tarsus’a yöneltmiş. Müze olan St.Paul Kilisesinde ayinler bugün de devam ediyor.

Ulu Cami

UluCami-Tarsus-Mersin

Ulu Caminin geçmişi 788 yılına Harun Reşit’e kadar gidiyor, 962 yılında Tarsus Bizanslılarca işgal edilince cami kiliseye dönüştürülmüş, 1360 yılında ise Tarsus yeniden Müslüman Memlüklere geçmiş ve şimdiki  haline ise Ramazanoğullarından İbrahim Bey tarafından 1579 yılında kavuşturulmuş. Caminin eski minare kaidesi 1895 yılında saat kulesine dönüştürülmüş. Ulucami’nin bir minaresi bir de saat kulesi oluvermiş. Caminin dikdörtgen şeklinde bir avlusu, avluda da şadırvanı bulunuyor.

Kırkkaşık Bedesteni

Kirkkasik-Bedesteni-Tarsus

Ramazanoğullarından İbrahim Bey tarafından 1579 yılında Ulu Cami ile beraber yaptırılan Kırkkaşık Bedesteni Cumhuriyet döneminde içinde küçük küçük sıralı dükkanların yer aldığı bir kapalı çarşıya dönüşmüş. İlk yapıldığında aşevi ve medrese olan bedestende şimdilerde sadece kadınların işlettiği hediyelik eşya dükkanlarında el emeği göz nuru eşyalar satılıyor. Çarşı; 5 kubbeli, dikdörtgen şeklinde ve kesme taşlardan yapılmış. Dış cephesindeki kaşık motifleri nedeni ile Kırkkaşık adı verilmiş.

Bedestende bulunan cafede hem kaynar şerbeti içip hem de cafenin sahibi Serpil Hanımdan keyifli bir Tarsus tarihi dinleyebilirsiniz.

Danyal Peygamberin Makamı ve Makam-ı Şerif Camii

Danyal-Peygamber-Tarsus

Musevi, Hristiyan ve İslam dininin üçünde de peygamber olarak kabul edilen Danyal Peygamber’in mezarı Tarsus’ta Hz. Ömer tarafından bulunmuş ve kimseler zarar veremesin diye mezarının üzerinden Berdan Nehrinden gelen küçük bir su geçirilmiş. Böylece mezarın emniyeti sağlanmış. Ancak 1857 yılında yapılan caminin arka bölümünde derinlerde bulunan mazgal açıldığında altında Danyal Peygamberin mezarı bulunmuş. Şimdilerde  hem cami hem de arkeolojik bir kazı alanı gibi olan mekan tamamen cam fanus içinde.

Şahmeran Hamamı

Sahmeran-Tarsus

Mitolojiye göre başı insan, gövdesi yılan olan ve  yılanların şahı olarak bilinen Şahmeran Tarsus’taki eski hamamda öldürülmüş. Hamamın inşa tarihi tam olarak bilinmiyor ancak XV.yy’da Ramazanoğulları tarafından eski Bizans hamamı üzerine yaptırıldığı yazıyor kayıtlarda.  Bugün de hamam olarak kullanılıyor. Kapısında ise büyükçe bir tabelada Şahmeran efsanesi anlatılıyor.

Tarsus Evleri

Tarsus-Gezilecek-Yerler1

Türk-İslam mimarisinin en güzel örneklerinden olan eski Tarsus Evleri kısmen restorasyondan geçmiş, iki katlı taş yapılardan oluşan bu evlerde zamanında Müslümanlar ve Hristiyanlar yanyana yaşamışlar, o nedenle Tarsus için hoşgörü kenti de denilir. 19.yy ve 20.yy başlarında yapılan evlerin arasında yıkık olanları da var hala, dilerim hepsi restore edilir ve  Tarsus mimari kültürüne kazandırılır.

Tarsus Şelalesi

Tarsus-Selalesi

Berdan Çayı, Tarsus’un içinden geçerken bir bölgede 4-5 metre yükseklikten dökülür ki burası Tarsus Şelalesini oluşturur. Şelalenin döküldüğü bölgede Roma mezarlığı yer alıyor. Şelale günümüzde halkın şehirden kaçamak noktalarından biri durumunda. Restoran ve çay bahçeleri, şelaleyi izleme noktaları, yürüyüş alanları ile keyifli ve huzurlu bir alan.

Tarsus’da Gezilecek Diğer Yerler:

Tarsus-Gezilecek-Yerler2

Tarsus’a Ulaşım ve Konaklama

Tarsus, Mersin ile Adana arasında olduğundan Adana’ya ucuz uçak bileti yakaladığınızda ulaşımı oldukça kolay bir lokasyon. Uçak bileti kampanyalarını takip edin! Ayrıca, Tarsus Mersin’e oldukça yakın bir ilçe. Mersin’e otobüs ya da araç ile geldiğinizde Mersin’de konaklayıp Tarsus da dahil çevredeki gezilecek yerleri görebilirsiniz. Araçla gezmek isteyenler için tavsiyem otorento.com.tr sitesi.

Mersin şehir merkezinde HostaPark Otel  ya da Mersin’in Silifke Yolu üzerindeki şehrin içinde ama şehirden uzak gibi Sultaşa Otel‘de konaklayabilir, çevre gezileri hakkında bilgi de alabilirsiniz.

Share.

4 yorum

  1. Harika fotoğraflar ve çok değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Tarsus’un sürdürülebilir turizm için yatırım yapması, kaynaklarını yok etmeden değerlendirmesi dileğiyle.

    • Sevgili Pınar, yüzümüzü batıya doğuya her yana dönelim elbette ama önce kendi değerlerimizi bilmemiz daha doğru geliyor bana, o nedenle sana bana çok görev düşüyor 🙂

  2. Çukurova’nın Roma izlerini en derinden taşıyan ve yaşayan bölgesidir Tarsus. Konaklama gerekmez ancak Adana – Mersin – Silifke – Taşucu arasında şöyle bir gezeyim demek için şahane bir destinasyondur, 3-6 saat arası kalındığında güzel izler bırakır, sonra da ver elini Mersin sahili 🙂

Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.