Asya’da bir Avrupalı; Hong Kong

1

Asya’nın çok önemli finans ve ticaret merkezlerinden olan Hong Kong, Güney Çin Denizinde adalar grubundan oluşan ve Çin Halk Cumhuriyetine bağlı özerk bir bölge. 235 adanın en büyüğü ve aynı zamanda bölgeye ismini veren Hong Kong’un, Çince kelime anlamı ” hoş kokulu liman”.  Yüzyıllardır ticaretin kalbi burada atıyor, zaten Hong Kong’u Hong Kong yapan da bu liman.

Hong Kong üç ana bölgeden oluşuyor; Hong Kong Adası ( merkez ), Lantau Adası ( havalimanı ve eğlenme merkezleri ) ve Kowloon ( ticaret merkezi).  Gerek denizaltından ve metrodan, gerekse karayolu ile bu üç bölge birbirine çok iyi bağlanmış durumda.

Hong Kong’un ilginç tarihçesi

Bir rivayete göre, Hong Kong kadın bir denizci tarafından istila edildi ve denizcinin adı adaya verildi. Bir başka rivayete göre, Hong Adası ve çevresinde en güzel kokan tütsüler imal edilerek tütsü ticareti yapılıyordu ve bu nedenle limandan hoş kokular yayılıyordu. Bu rivayetlerin sayısı dört beşi geçiyor ama enteresan olan şu ki ” bir ada bir ülkeye kiraya veriliyor”.

Yıl 1898, Hong Kong Çin Halk Cumhuriyeti’nin yönetiminde iken Britanya Krallığı tarafından 99 yıllığına kiralanıyor, bir asır boyunca Asya’daki bu ada Avrupa gibi aynı dönemde aynı seviyede gelişiyor. Şehir ne kadar gelişirse gelişsin aslında bir bakıma Britanya’nın sömürgesi oluyor. Sonuçta bu limandan afyon, silah ve parasal değeri yüksek mallar dünyanın dört bir tarafına gönderiliyor ve karşılığında İngiltere zenginleşiyor.

1937 yılında yani Çin’den ayrı olduğu dönemde Çin-Japonya Savaşı çıktığında yüzbinlerde Çinli ufacık Hong Kong’a sığınıyor, şehrin nüfusu ikinci dünya savaşından önce 1,6 milyona kadar yükseliyor, ikinci dünya savaşı sırasında ise Japonların işgali ile yiyecek kıtlığı çıkıyor ve bu sefer şehrin nüfusu 650bine kadar geriliyor. Savaştan sonraki yıllarda ise tekstil Hong Kong için çok önemli bir ticaret konusu haline geliyor.

1970’ler ise Hong Kong’un “Asya Kaplanı” ünvanını aldığı yıllar, artık tekstile ilave yüksek teknolojik ürünler de üretilmeye başlanıyor ve bölgenin en güçlü ekonomilerinden biri oluyor. 99 yıllık kiralama döneminin sonuna yaklaştıkça Çin ile İngiltere arasında Hong Kong’un geleceğine yönelik görüşmeler hız kazanıyor, komünist bir ülkenin yönetimine devrolacak olan Hong Kong’da 50 yıl daha mevcut düzenin korunması konusunda karşılıklı mutabakat sağlanıyor. 99 yıllık kiralama süresi 1997 yılında sona eriyor ve Hong Kong İngilizler tarafından tekrar Çin Halk Cumhuriyetine bağlı özerk bir bölge olarak devrediliyor.

Gökdelenlerin gölgesindeki şehir

Ticaretin merkezi olan Hong Kong, finansın da önemli merkezlerinden biri. Şehri gezerken yüksek katlı binaların çokluğu dikkate çekici boyutta. Bir çoğu banka ve finans kuruluşlarına ait. Beyaz yakalı çalışan sayısı da haliyle çok. Başınızı gökyüzüne çevirdiğinizde boynunuz ağrıyor binanın tepesini görene kadar… Gökdelenlerin giriş katları marka mağazalarla dolu.

Şehrin ulaşımında metro çok önemli yer tutuyor, yeraltı adeta yeni bir yaşam merkezi. Kalabalık şehrin trafik yükünü de ancak metro karşılayabilirdi. Hong Kong metrosunda aklınıza gelebilecek herşeyi bulabilirsiniz, batıdaki alışveriş merkezleri Hong Kong’da yeraltında kurulmuş. Metro çıkışlarını çok iyi takip etmek gerekiyor, bir duraktan 7-8 farklı  bölgeye çıkış olabiliyor, çoğu otel ve restoran adresinde metro çıkış numarası dahi yazar bu nedenle. Gökdelenler ve metro şehrin gelişmişliğinin göstergesi bana göre ve bu iki unsur Hong Kong’da en üst düzeyde. Hong Kong için Asya’nın Avrupası deyimi o kadar çok uyuyor ki…

Yüksek katlı binalar ne kadar çok olursa olsun aralarda şehir parklarına yer verilmiş, kaldığım otelin önünde küçük bir hayvanat bahçesinin de yer aldığı bir park vardı, gece Hong Kong’u bu parkın gerisinden izleyince şaşırıyordum, beşyüz metre aşağısı inanılmaz kalabalık ve yorucu iken bulunduğum yer gayet sakin ve huzur dolu idi.

Çift katlı otobüsler Hong Kong’da çok kullanılıyorlar, ama bildiğimiz otobüslerden daha dar ve daha yüksekler. Taksiler ise sadece duraktan yolcu alıyorlar, metrelerce uzayan taksi kuyruğunu beklemek istememiş ve duraktan biraz uzaklaşarak yoldan çevirmeyi denemiştim ama gördüm ki sadece zaman kaybı, duraktaki kuyruk ne kadar uzun olursa olsun sıra çok hızlı ilerliyor ve mesafe ne olursa olsun taksici bir şey demiyor.

Beni şaşırtan bir başka şey ise, gökdelenlerin önündeki parkta açık havada sigara içmenin yasak olması ve para cezasının uygulanması olmuştu. Sonra bunun gerekçesini de kendimce çözdüm; sonuçta gökdelenlerde çalışanlar bu parklara inip birer sigara içecek olsalar ciddi bir hava kirliliği oluşurdu. Sigara, camdan yapılmış bölümlerde içilebiliyor.

Hong Kong’da dünya markaları yarışıyor

Gökdelen, beyaz yakalı, ticaret merkezi olur da alışveriş olmaz mı… Londra’da da finans merkezine gitmiştim ama Hong Kong gibi değil, daha sakin ve daha mütevazi idi. Hong Kong’da dünyanın en meşhur markaları aynı bölgede bazıları birden fazla mağaza açmışlar, o derece… Bu bölgeyi gezerken ne Çin ne de Asya’da olduğuna inanamıyorum, insanın başı dönüyor, yoruluyor adeta çevreye bakmaktan. Dünyanın en büyük ilk üç Apple mağazasından tutun da saat & parfüm mağazalarına kadar…

Central istasyon ve Hong Kong istasyon çıkışlarında çok sayıda alışveriş merkezi bulunuyor, FC Mall bunlardan sadece biri; Giorgio Armani, Givenchy ve Victoria’s Secret gibi uluslar arası markaların mağazaları, dünya restoranları, sinema salonları ile popüler bir alışveriş merkezi.

Hong Kong’da görülecek yerler

Victoria Tepesi ve Peak Tram:

Hong Kong manzarasını izlenebileceğiniz en yüksek tepe.  19.yy da bu tepeden limana gelen yük gemileri izleniyormuş. Ayrıca yüksek olması nedeni ile deniz seviyesinden daha serin bir havaya sahip olduğundan yazın kavurucu sıcağından kaçmak için İngiliz vali ve zenginleri bu bölgede ikamet ediyorlarmış. 552 mt. yüksekliğindeki tepeye ulaşım için de 1888 yılında tarihi tramway ( Peak Tram) yapılmış. Şimdilerde Sky Terrace 428 seyir terası, alışveriş mekanları, cafeler ve Madam Tussauds Balmumum Müzesi yer alıyor.  Sisli bir güne denk gelmezseniz Garden Road’dan alacağınız bilet ile tramwaya binip Hong Kong’u en yüksek noktadan izleyebilirsiniz.

Tramway 07:00 – 24:00 arası 15 dk. da bir kalkıyor ve ücreti; tek yön 28 HKD / gidiş-dönüş 40 HKD

Tian Tan Buddha (Big Buddha) ve Ngong Ping:

Lantau Adasındaki Ngong Ping tepesinde 1990 yılında yapımına başlanmış olan buddha, 1993 yılında tamamlanarak ziyarete açılmış. 34 metre yüksekliğindeki bronzdan yapılmış olan buddha 250 ton ağırlığında ve  268 basamak ile çıkılıyor. Ayrıca bu bölgede ziyaret edebileceğiniz diğer yerler de var: Po Lin Manatırı, Bilgelik Yolu, Ngong Ping Köyü ve alışveriş mekanları… Ziyaret için minimum 3-4 saatinizi ayırmanız gerekir.

Ngong Ping’e otobüs ya da taksi ile çıkılabilir ancak 360 Cable Car teleferik sistemi en popüler ulaşım yolu. Standart, kristal ve özel olmak üzere üç farklı kabin bileti satılmakta,  5.7 km. lik havayolu 360 derece manzara izleme imkanı sunuyor ve 25 dakika sürüyor. Standart kabin ücreti 255 KHD, teleferikler sık sık bakıma alınıyor, o zaman da otobüs veya taksi ile ulaşım mümkün. Karayolu ile 45-50 dakikada çıkılıyor.

Ladies Market ve Night Market:

Kowloon Bölgesinde kurulan bu iki pazar da sokak pazarı. Ucuz taklit ürünler ile hediyelik eşyalar, giyim, saat vb. ürünleri pazarlık yaparak alabilirsiniz. Pazar gezmesini sevmiyorsanız vakit ayırmayın. Klasik Asya sokak yemekleri ile aranız iyi ise bu bölgeden keyif alabilirsiniz, ayrıca arka mahalle masaj mekanları oldukça fazla..

İlgi alanınıza ve vaktinize göre görebileceğiniz diğer yerler:

  • Hong Kong Dönmedolabı
  • Golden Bauhinia Meydanı
  • Hipodrom ve at yarışları
  • Hong Kong Disneyland
  • Ocean (Okyanus) Park

Hong Kong eğlenceli bir şehir

Lan Kwai Fong; Hong Kong gece hayatının kalbi. Çok sayıdaki bar, clup, restoran bu bölgede konumlanmış. Sokaklar oldukça kalabalık, haftasonları ise iğne atsanız yere düşmez türden, dilerseniz 7Eleven’dan alkollü/alkolsüz içeceğinizi alıp bir köşe kapıp sabaha kadar takılabilirsiniz, dilerseniz o bar senin bu bar benim gezersiniz, müzikler batılı tarzda. Bu bölgede önceden rezervasyon yapılarak gidilecek türden clupler de mevcut. Hard Rock Cafe müdavimlerinden iseniz aradınız yer Lan Kwai Fong’da.

Soho; Hong Kong’da nezih bir mekanda yemek yemek veya şarap yudumlamak için aradığınız mekanlar bu bölgede. Soho ile Lan Kwai Fong arasındaki mesafe 300-400 mt kadar, yani yürüyüş mesafesi…

Hong Kong, gökdelenler şehri. Yüksekten korkmuyorsanız gökdelenlerin çatı katlarındaki 360 derece panoramik barlara da çıkabilirsiniz.

Popüler roof barlar;

  • Sevva Rooftop Bar: Hong Kong Central istasyonda, HSCB Genel Merkez binasının yan tarafındaki gökdelenin 25.katında
  • Ce La Vi Hong Kong: Lan Kwai Fong’da, tropikal bir bahçeyi andırıyor, parti mekanı.
  • Felix: Kowloon bölgesinde, Peninsula Hotel’in  roof barı.
  • Ozone: Kowloon Bölgesindeki Ritz-Carlton Otel’in 118.katındaki roof bar, dünyanın en yüksek barı olduğu söyleniyor.

Hong Kong’da nerede konaklamalı?

Konaklama alternatifi bütçe ile bağlantılı olmakla beraber bölge olarak her zaman merkeze yakın, metro istasyonu yakın oteller tercih edilmeli. booking.com gibi sitelerden otel bakıyorsanız merkeze uzaklığı 500-600 mt gibi kavramlar çok önemli Hong Kong için. Düz yürüme yolunda mesafeler çok uzak gibi gelmeyebilir ancak Hong Kong’da tepelik alanlar da çok. Ayrıca otel konaklaması pahalı bir şehir.

İlk konaklama yaptığım otel Best Western Plus Otel, Hong Kong adasının sahile ikinci paralel yolunda, metroya yakın, merkeze 2 km (6-7 durak)  mesafede idi, oda+kahvaltı almıştım ancak kahvaltısı bana göre olmadığından ekstradan 7Eleven’den sandwich almak zorunda kaldım. Açık büfe kalvaltı yoksa bence kahvaltı seçeneği alınmamalı.

İkinci konaklama yaptığım Garden View Hong Kong ise konforu ve kahvaltısı çok iyiydi ancak metrodan sonra 500 mt mesafe bavulla yokuş yukarı çıkılmıyor. Taksi kuyruğu beklememek için yürümeyi tercih etmek iyi bir tercih değilmiş.

Gece hayatına yakın olmak istiyorsanız Hong Kong istasyon veya Central istasyon yakınında bir otelde kalmak daha doğru olacaktır. Daha nezih, daha sakin bir bölgede konaklamak için ise Kowloon Bölgesi otellerine bakılabilir.

Hong Kong yeme içme

Yeme içme konusunda Hong Kong’da dünya mutfağı alternatifi çok fazla. Malezya, Tayland, Hint, Kore, Singapur mutfakları ön planda olmakla beraber Asya mutfağında önemli yer tutan noodle çeşitleri burada da kendini gösteriyor. Haşlanmış pirinç ekmek yerine tüketiliyor, o nedenle her öğünde masanıza getiriyorlar yada isteyip istemediğinizi soruyorlar. Çorba, tavuk, omlet ve salata çeşitleri her menüde fix var. Ayrıca yeşil çay her öğün sonrasında ikram ediliyor. Turistik bölgede fiyatlar biraz yüksek olsa da her keseye uygun alternatif yerler mevcut.

Ben bir gece Vietnam-Malezya restoranına gittim, yemekler çok lezzetli olmasa da aç kalkmadım.  Ördek yemek için gittiğim bir restoranda ise açıkçası umduğumu bulamadım, ne pilav ne ördek damak tadıma uygun değildi. Bütçe sınırlı ise ya da mideniz hassas ise marketten meyve, süt, sandviç, çerez türü şeyler de alabilirsiniz. Normalde pirinç pilavı, omlet, kurufasulye sevdiğim ve yediğim yiyeceklerdir ama Asya mutfağında kullanılan yağların kokusundan ve de kahvaltıda servis edilmesinden dolayı yiyemedim, imdadıma  7Eleven marketleri yetişti. Türkiye’de kapanmış olsalar da Hong Kong ve birçok Asya şehirlerinde oldukça revaçta, sabaha kadar açık olması da avantaj, bu marketlerde damak tadına uygun yiyecek birşeyler bulmak hem ekonomik hem de daha kolay.

Hong Kong’a nasıl gidilir?

Türkiye’den Hong Kong’a ortalama 10,5 saatlik direk uçuşla gidebilirsiniz. Bilet ücreti; ekonomik direk uçuşta 800-850 USDolar civarında iken aktarmalı uçuşta %40, hatta %50 avantaj sağlamak mümkün. Havayolu şirketlerinin kampanyalarını takip ederek 450-500 USDolara aktarmalı bilet bulmak mümkün, uçuşun aktarmalı olmasından çekinmeyin, sadece aktarma süresinin birkaç saati geçmemesine dikkat edin.

Hong Kong’da havalimanı Lantau Adası’nda yer almakta, buradan Hong Kong Adasına bir kaç alternatif ulaşım aracı ile gidebilirsiniz:

  • Eğer yalnızsanız ya da iki kişi iseniz ekspres metroyu kullanabilirsiniz, 25-30 dakika sürüyor ve kişi başı Hong Kong Merkez İstasyon ücreti 110 HKD. Kawloon ise 100 HKD…
  • Taksi, dört kişi alıyor ve ortalama 400 HKD. Mesafe 40 km civarı ancak şehir trafiği olabiliyor, 1 saate yakın sürüyor yol.
  • UBER taksi uygulamasını Hong Kong ‘da kullanabilirsiniz.

Hong Kong Vize Uygulaması

Hong Kong Çin Halk Cumhuriyeti yönetiminde olmasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulanmıyor. Yani Hong Kong’a vizesiz, sadece pasaportunuzla seyahat edebiliyorsunuz, ancak gelmişken Çin’e de geçeyim derseniz Çin vizenizin olması gerekir.

Hong Kong Para Birimi

Hong Kong, 99 yıl İngiltere yönetiminde kalmış ve sonrasında Çin Halk Cumhuriyetine geçmiş olmasına rağmen para birimi ne pound ne de yuan, Hong Kong Doları.

  •        1 HKD =     0.11 Euro
  •     50 HKD =     5.42 Euro
  •   100 HKD =   10.84 Euro
  • 1000 HKD= 108.44 Eur

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

1 Yorum

Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.