Sicilya’nın güney doğu sahillerinde yer alan Siracusa 2700 yıllık geçmişi olan, birden çok medeniyetin izlerini taşıyan ve bu özelliğinden dolayı da tamamı Unesco Dünya Mirasları listesine alınmış bir şehir.
Siracusa; Apollo tapınağı, Yunanlardan kalma antik tiyatro, Roma tiyatrosu kalıntıları, geniş arkeolojik alanları, sokak aralarında görünce şaşıracağınız hatta üzerinde yerleşim olduğundan kazı yapılamayan toprak altında kalmış antik kent kalıntıları ile arkeolojik açıdan oldukça zengin. Katanya’dan günübirlik gelip gelebileceğiniz gibi, bir gece konaklayarak antik tiyatrolarda mayıs – haziran aylarında gerçekleştirilen tiyatro ve müzik festivallerine katılıp farklı bir tatil de yapabilirsiniz.
Siracusa merkezindeki Yunanlılardan ve Romalılardan kalma arkeolojik alanı gezdikten sonra köprülerle Siracusa’ya bağlı Ortigia ( old town ) adasına geçerken bile ne tuhaftır ki insan bir ada üzerinde olduğunu hissetmiyor. Yani bir adadasınız ve başka bir adacığa geçiyorsunuz… Ortigia adasının etrafını sahil boyunca bisikletle turlamak için kiralama yapabilir ya da kendinize güveniyorsanız yürüyebilirsiniz, ancak ada öyle çok da küçük değil bir kaç defa mola vermeniz gerekebilir. Kıyısı taş ve çakıl olan şehir merkezinden denize girmek zor ancak arabayla 15-20 dk lık mesafedeki Fontaine Bianche Beach popüler bir plaj.
Ortigia ‘da yürüyüş rotası limandaki Porto Grande kapısından başlıyor, büyük kemerli antik kapıdan geçer geçmez turizm bürosuna uğrayıp bir yürüyüş rotası aldım, Avrupa’da ilk kez harita için para ödediğimi söyleyebilirim. Haritayı bu linkten ücretsiz indirebilirsiniz http://www.siracusaturismo.net/public/cartina_siracusa_1-1.pdf.
Porto Grande’ye yakın olan Fonte Aretusa çeşmesi için ilk bakışta çeşme nerede diye düşünebilirsiniz…Yarım daire şeklindeki, içinde ördeklerin yüzdüğü, çevresinde ve içinde büyük güzel ağaçların olduğu bu antik çeşme mitoloje göre dönemin bir çok Yunan şairlerinin eserlerinde övgüyle yer verdiği bir çeşme imiş. Ağaçlarının gölgesinde romantik anlar yaşanırmış. Fonte Aretusa tatlı suyu Iblea dağlarından gelip, fışkırarak denize dökülürmüş. Tanrı Alpheus ‘nın perisi Arethusa da dahil bir çok hikayeler yazılmış üzerine. Siracusa’dan Yunanistan’ın Mora Yarımadasına deniz altından nehir aktığı da dahi bir çok mitolojik rivayetler var.
Fonte Aretusa’nın hemen yan tarafında ise enteresan şekillerdeki ağaçların yer aldığı botanik park var ki ağaçların gövdesi oldukça enteresan.
Milattan önce 200’lü yıllarda hayatının önemli kısmı Siracusa’da geçmiş olan Arşimet, antik dönemde dünyanın en büyük bilim adamı kabul edilir. Arşimed’in hamamda yıkanırken suyun kaldırma kuvvetini bulduğu şehir de Siracusa’dır, onun anısına yapılmış olsa gerek ki Arşimed Meydanında fıskiyeli anıtsal bir çeşme var. Arşimet sadece suyun kaldırma kuvvetini bulmakla kalmamış, integralin de atası. Ayrıca döneminde Sicilya adası ve Siracusa sık sık Kartaca ve Romalılar tarafından istila edilirmiş, savaş gemilerini bozguna uğratmak ve düşmanı püskürtmek için matematik dâhisi Arşimet’in yaptığı dev kaldıraçlar ile gemiler havaya kaldırılıp yüksekten denize bırakılırmış.
Duomo Katedrali’nin önündeki meydanda cafeler, restorantlar hem soluklanma için hem de katedraldeki düğünleri izlemek için birebir. Meydanın sonunda ise Akdeniz’e nazır, dörtgen şeklinde yapılmış Siracusa kalesini gezebilirsiniz, eğer Siracusa’da konaklamışsanız güneşin doğuşu sanırım en iyi buradan izlenir.
Keyifli ve dar sokak aralarındaki renkli hediyelik dükkanlardan kendinizi koparabilirseniz Ortigia’yı iki satte gezebilirsiniz.
Siracusa’yı gezerken ben Yunan havasını oldukça fazla hissettiğimi söyleyebilirim. Güneşi Siracusa’da marinadaki cafelerden birinde soğuk içecek eşliğinde batırmayı tercih ettim ama gece konaklamayı bu şehirde yapmadığıma da içten içe pişman oldum.
- Siracusa’ görebileceğiniz yerler yukarıda vermiş olduğum linkteki haritada konumlanmış durumda. Arkeolojik tarihi mekanlar ilgi alanınıza giriyorsa harika Yunan – Roma uygarlığını kalıntılarını görmek için bir tam gününüzü Siracusa’ya ayırmanızı öneririm.
- Siracusa’da balıkçılık ön planda … Sicilya şarabı eşliğinde ızgara edilmiş taze Akdeniz balığı ve kızartılmış kalamar harika bir üçlü olacaktır.
Sicilya’ya gidip de Siracusa’yı görmeden dönmek olmaz…