Cadılar Bayramı ne zaman, neden ve nasıl kutlanır?

0

Halloween Day yani Cadılar Bayramı 31 Ekim’de Avrupa’da ve Amerika’da Hristiyan aleminde kutlanan bir bayram. Bir kaç gün öncesinden balkabağının farklı konseptteki süslemeleri evlerde, dükkanlarda, sokaklarda yerini alır. Birçok Ortadoğu ülkesi, Afrika, Çin ve Avustralya’da Cadılar Bayramı kutlanmıyor. Bazı Hristiyanlar da Cadılar Bayramı’nı şeytanın doğum günü olarak görüyor ve kutlanmasına şiddetle karşı çıkıyorlar.

Geçtiğimiz yıl Romanya’da denk gelmiştim, hatta Transilvanya’da Bran Castle ‘ın hemen dibinde bir çadırı gece yapılacak partiye hazırlıyorlardı, dekorasyon o kadar da profesyonel olmayınca partiye kalmamıştım. Bu yıl ise Stockholm’de idim Cadılar Bayramında. Yine her yer balkabakları ile dolu idi. Parti ilanları, afişler, kostümler her köşebaşında… Stockholm Kraliyet Opera Salonunda Dracula Operası’nın galası için yapılan ışık ve ses gösterisi çok etkileyici idi, videoya o kadar yansıtabildim mi bilemiyorum ama canlı canlı izlerken etkilendim.

Peki nedir bu Cadılar Bayramı diye bakınırken tarihçi Murat Bardakçı’nın kısa bir söyleşisine denk geldim:

“Bu inanış eski Mezopotamya kültürüne mahsustur. İnsanlar binlerce sene boyunca yedi adet yıldızdan meydana gelen Ülker takımyıldızı gündüzleri ortaya çıkınca bayram etti. Ama geceleri görününce de korkuya kapılıp hediyeler sunmuşlardı”. İskender ile Ptolome’nin sonraki asırlarda Doğu’ya yaptıkları seferlerde Mezopotamya ile Şark’ın inanışlarını yazıya geçirtmelerinin ardından bütün bu âdetler Batı dünyasına gitti, zamanla Roma’ya intikal etti, oradan diğer medeniyetlere de yansıdı, birbirlerinden farklı etnik gruplar tarafından da benimsendi ve bu gruplardan biri olan Keltler, Ülker’in gündüz kaybolup gece ortaya çıkması inancına “Samhain” dediler, Samhain zamanla “Halloween”, yani “Cadılar Bayramı” hâlini aldı. Son birkaç sene içerisinde bizde dar bir çevre ile de sınırlı olsa kutlanmasına başlanan “Cadılar Bayramı”nın aslı budur.

Bir Pagan festivali olarak Hristiyanlık öncesinde Britanya’da kutlanan Samhain, hasat mevsiminin bittiği 31 Ekim’de kutlanır, geçimini topraktan sağlayan halk elindeki hasadın mutluluğu ile bu festivali düzenlermiş. Bu geleneğin M.Ö. 4000 yılına kadar dayandığı düşünülüyor.  Bu gece ölülerin dünyaya döndüğüne ya da yaşayanlarla ölüler arasındaki duvarın kalktığına inanılırmış.

19. yüzyılda göçmenler ile Amerika’ya da ulaşan Cadılar Bayramı, abartılı Amerikan kültürü sayesinde büyüyerek bugünkü halini almış; hatta  insanlar bu ritüelin Amerika’dan çıktığına inanır olmuşlar.

Cadılar Bayramında insanlar farklı, hatta korkutucu giyinerek, evlerinin dışına da ürkütücü objeler asarak ruhların dünyaya indiği bu gecede kötü ruhları kendilerinden uzaklaştırmaya çalışırlarmış. Çocuklar eskiden bizdeki Şeker Bayramı gibi kapı kapı gezip hediye, bahşiş toplarmış. Bu gelenek günümüzde bir ritüelden çok eğlence amaçlı kutlanıyor. Korku tünelleri, korku evleri ile insanların korku eşikleri test ediliyor adeta. Yarasalar, baykuşlar, cadılar, karakediler, vampirler ritüelin ayrılmaz parçası. Korku denince akla ilk gelenlerden Dracula bugünün neredeyse simgesi durumunda.
İyi seyirler…

Share.

Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.