Keban Barajı

0

Keban, Elazığ’ın ve Türkiye’nin can damarlarından olan Keban Barajı’nın kurulduğu ilçemizdir. Türkiye’nin Atatürk Baraj gölünden sonra  en büyük ikinci  yapay gölü olan Keban Baraj gölünde elektrik üretiminin yanı sıra balık üretimi de yapılıyor.

Elazığ merkezden Keban’a minibüsler ile gidilebiliyor ancak gezimizin son gününde zaman kazanmak için günübirlik bir araç kiralayarak Keban Barajı’nı görmeye niyetlendik. İlçeler arası yollar asfaltlı ve gayet güzel. İlk molayı baraja gelmeden hemen öncesindeki Çırçır Tesislerinde verdik. çırçır-şelalesi-elazığ

Barajdan sonra oluşan bu güzel tesiste alabalık üretimi yapılıyor, coşkun akan suyun sesi o kadar yüksek ki yanınızdaki insanla sohbet dahi edemiyorsunuz. Tesisin alabalık restoranı da bulunuyor. Aile ortamının hakim olduğu mekan, yeşillikler içinde. Tesisin hemen girişinde ise küçük bir tezgahta  Ağın leblebisi ile Elazığ pestil ve orciklerinden satılıyordu, leblebiden iki paket alarak yolumuza devam ettik.

_DSC8248

çırçır-kebanKeban ilçesinin içinden kıvrıla kıvrıla geçerken, ilçenin barajın varlığına rağmen küçük bir Anadolu kasabası havasında kalmış olmasına şaşırdım. Çünkü büyük tesisler, kuruldukları yerlere hayat verirler, burada ise baraj Elazığ’a hayat vermiş ancak ilçe hala sanki 1970’lerde kalmış gibi… Derken, Fırat nehrinin kenarına geldik, üzerinde yüksek direkli bir köprü ile iki kıyı birbirine bağlanıyor. Arabayı köprünün ortasında sağa çekip indik içinden ve Fırat nehrini izledik, nehrin üzerinde balık üretim çiftlikleri kurulmuş, kıyısında ise Fırat Alabalık restoranı. Önce baraja gidip dönüşte yemek yemeğe karar verdik ve yolumuza devam ettik.

Keban-Barajı-balıkçiftliği

Barajın girişinde kimliklerimizi bırakarak ziyaretçi kartı aldık ve seyir terasına çıktık. Türkiye’nin ilk dev yatırımı Keban Barajı tüm ihtişamı ile işte karşımızda. Rüzgarın sesi maviliğe karışıyor, izlemeye doyamıyor insan.

Keban Barajı:

Fırat nehri üzerinde 7 adet baraj kurulması planlanmıştır, bunların ilki Keban Barajıdır.

Baraj hakkında kısa bilgi ( DSİ web sitesinden alınmıştır):

“Keban Baraj Gölü , Türkiye’nin Atatürk Barajı’nın gölünden sonra en büyük yapay gölüdür. Doğal göllerle bir arada sıralandığında Van Gölü, Tuz Gölü ve Atatürk Baraj Gölü’nün ardından 4. sırada yer almaktadır. Baraj gölünün Murat Nehri Vadisi boyunca uzunluğu 125 km’dir. Genişliği yer yer değişmektedir. Keban baraj gölünde elektrik üretiminin yanı sıra su avcılığı yapılmakta ve balık üretimi de gerçekleştirilmektedir. Gölün etrafında Elazığ ve çevre illerin halkının faydalandığı eğlence ve mesire yerleri mevcuttur. Üzerinden feribotla Elazığ’ın Ağın, Tunceli’nin Pertek ve Çemişgezek ilçelerine geçiş yapılabilmektedir.

Enerji açısından Türkiye’nin ilk dev yatırımlarındandır. 1965 yılında yapımına başlanılmıştır. 1974 yılında ilk 4 büyük tribünü, 1981 yılında da diğer 4 türbini devreye girmiştir. Kurulduğunda Türkiye’de üretilen elektriğin %20 sini tek başına karşılamıştır.”

Keban-Barajı

Keban-Baraj-gölü

Fırat Alabalık Tesisleri:

Baraj yolu üzerinde Fırat Nehri’nin kıyısındaki tesiste alabalık ve et çeşitleri sunuluyor ancak ben burada yetiştirilmiş alabalıktan yana tercihimi kullandım, sacta tereyağ ile pişirilmiş balık nefisti.

keban alabalık

Keban Barajı video çekimi:

 

Share.

Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.