Kuzey ışığı fotoğrafı nasıl çekilir?

0

Kuzey ışığını görmek ve fotoğraflamak amacıyla seyahat edeceklere kuzey ışığı nasıl çekilir, ne tür ekipmana ihtiyaç vardır, makinanın ayarları nasıl olmalıdır gibi sorularına yanıt bulacağı bir makalenin faydalı olacağını düşündüm. Listenin uzun olması gözünüzü korkutmasın, yaşanan gökyüzü şöleni o kadar heyecan verici ve o kadar muazzam bir şey ki bütün bunlara değer. Şehir ışıklarından uzak tepelerde, fiyord kıyılarında ışığı bekleme olayı bile eksi hava şartlarına rağmen keyifli. Türkiye’den beş buçuk saat uçak yolculuğu mesafesindeki Norveç’in Tromso şehri, kuzey ışığının en iyi görüldüğü şehirlerin başında geliyor. Ayrıca fiyord kıyıları, okyanus kenarları, balıkçı kulübeleri gibi kompozisyonu destekleyecek öğeler açısından da Tromso güzel bir alternatif.

Kuzey ışığı fotoğrafı çekebilmek için gerekli ekipman listesi:

Kuzey-Isigi-Nedir

  • -25 dereceye kadar dayanıklı fotoğraf makinası; ben soğuğa karşı dayanıklı Fuji X-T1 makine kullandım. Soğuğa karşı dayanıklılığını bilmediğiniz bir makine ile giderseniz hiç fotoğraf çekemeden dönebilirsiniz. Makine soğukta açılmayabilir ya da deklanşör çalışmayabilir. Soğuk havada makinalar ciddi şekilde yavaşlıyor.
  • Olabildiğince geniş açı objektif; kuzey ışığını, gökyüzünü ve yeryüzünü kadrajınıza ancak geniş açı bir objektif sığdırabilir. Benim kullandığım objektifler Fuji 10mm-24mm (Diyafram/ f:4 ) ile 14mm sabit objektif ( Diyafram/ f:2,8 ).
  • Yedek batarya; soğuk havada batarya çabucak bitiyor, fotoğraf makinanızın içindeki bataryadan hariç yanınızda en az iki tane daha tam dolu batarya olmalı.
  • Sağlam tripod; makine ve üzerindeki objektifi taşıyabilecek, sağlam, rüzgarda uçmayan bir tripod.
  • Uzaktan kumanda; makinanın menüsünde çekimin başlangıç saniyesini ayarlıyor olabilsek de uzaktan kumanda hem titremeyi, hem de soğuktan parmağınızı donmasını engeller.
  • Fener; mümkünse kafa ışığı temin edin, gece iki eliniz de makine üzerinde ayar yaparken kafa ışığı çok faydalı. Cep telefonunuzun fenerine güvenmeyin, soğuk havada cep telefonlarının şarjı anında bitiyor.
  • Şarj cihazı; temin edebiliyorsanız yedeğini de alın yanınıza. Bol bol pil şarj etmeniz gerekecek, ayrıca arıza yaparsa yedek olması iyi olur.
  • Temizleme solüsyonu ve temizleme bezi; makinanız ve objektifiniz kapalı ortam / açık ortam arasında yer değiştirdikçe buğulanma, donma olacak. Temizlik malzemeniz yanınızda olmalı.

Kuzey ışığı fotoğrafı nasıl çekilir?

Netleme: 1-Seçenek; netlemenizi sonsuzluğa yapabilirsiniz. 2-Seçenek; makinanız auto focusta iken netlemenizi 7-8 mt. mesafedeki bir ağaca, bir nesneye netleme yapıp sonra manuel çekime geçirebilirsiniz.

Çekim ayarları; kullandığınız objektifin diyafram değerlerine göre çekim ayarınız değişir, ancak aşağıda vereceğim değerlere benzer değerleri kullanarak sonra kendinizce en uygun değeri yakalayabilirsiniz.

  • Objektifin diyafram değeri f:2,8 ise;  enstantane süresi 8 saniye ile 15 saniye arasında değiştirebilirsiniz, ISO ise 400-640 arasında.

Aşağıdaki fotoğrafın çekim bilgileri: Odak uzaklığı 14mm,  f;2,8/ S15 sn/Iso 500

Kuzey-Isigi-Fotograf-Turu

  • Objektifin diyafram değeri f:4 ise;  enstantane süresi 13 saniye ile 30 saniye arasında değiştirebilirsiniz, İSO ise 500-800 arasında.

Aşağıdaki fotoğrafın çekim bilgileri: Odak uzaklığı 10mm,  f;4,0/ S20 sn/Iso 800

Kuzey-Isigi-Nerede-Gorunur

Time lapse çekim; kuzey ışığının dans ettiği o güzel videolar aslında video çekimi değil, fotoğraf makinalarınızla time lapse denilen zaman ayarlı binlerde çekilmiş fotoğrafın video halinde sunum şeklidir.

Kuzey ışığı hareketlerini takip programları ile yakından izleyin

Akıllı telefonlarınıza ücretsiz Northern Light, Norway Lights, Aurora Alerts gibi uygulamaları indirin. Böylece bulunduğunuz bölgedeki kuzey ışığı aktivite oranlarını, hava durumunu, kuzey ışığının görüneceği yerleri yakından takip edebilirsiniz.

Kuzey ışığı fotoğraf avına çıkarken yanınızda olması gerekenler:

Kuzey-Isigi-Norvec

Gece ne kadar ayaz, ne kadar soğuk olursa bulutların olmama ihtimali de o kadar fazla olur. Bulut yoksa da geriye sadece ışığı beklemek kalır. Hava -10 ila -25 arasında iken, saatlerce beklemek o kadar kolay değil. Peki kendimizi soğuğa karşı korumak için neler yapmalıyız?

  • Yanınıza kaç gece ışık avına çıkacaksanız ona göre ayak, el, sırt ısıtıcı petlerden alın. Ben ilk defa kullandım ve çok faydalı oldu.
  • Soğuk hava yüzünüzü çok gerecek, o nedenle gece nemlendirici krem kullanın, yüzünüzü soğuktan koruyacak atkı, termal bere ( sadece gözleri açıkta bırakan), maske tarzı bir şeyler bulundurun.
  • Mümkünse sıcak içecek için küçük termos alın. Gece uzun ve soğuk unutmayın.
  • Eldivenlerinizden biri kayak eldiveni olsa bile diğeri uçları yarım açılabilen bir eldiven olsun, en azından deklanşöre basacağınızda parmaklarınız üşür, ya da dokunmatik özelliğini koruyan eldivenlerden alın.
  • Giyeceğiniz kıyafetlerin tamamı termal, rüzgar geçirmeyen sizi sıcak tutacak kıyafetler olmalı.

Bu gezide; soğuğa karşı dayanıklı Fuji X T1 makine ila objektif desteği veren Fuji Film Türkiye’ ye ve fotoğraf çekimlerinde desteğini esirgemeyen Azgezmiş ‘e teşekkür ederim…

 

Share.

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.